Vásárlói tájékoztató

Tisztelt Vásárló!
A lábbelin lévő jelképes (piktogram) vásárlói tájékoztatót az alábbiak szerint kell értelmezni:

1. A termék főbb részeinek és készítésükhöz felhasznált anyagok jelölése az alábbiak szerint:

Lábbeli alkatrész jelkép (piktogram):

Felsőrész: a lábbeli talphoz illeszkedő, külső alkotórésze
Bélés és fedőtalpbélés: a lábbeli belsejét alkotó felsőbélés és fedőtalpbélés
Járótalp: a lábbeli felső részéhez illeszkedő koptatóhatásnak kitett alsó része
A lábbeli főbb részeihez felhasznált anyagok jelölése:
Lábbeli anyagok: jelkép (piktogram):

Bőr, természetes bőr: állati nyersbőrből, cserzéssel való tartósító eljárással készül
Bevonattal rendelkező készbőr, bevont bőr: olyan kész bőr, melynél a felületi bevonat vastagsága nem haladja meg a termék összvastagságának 1/3-át, ugyanakkor nagyobb 0,15 mm-nél
Természetes és szintetikus textiliák, textil: textiliák és hasonló termékek, amelyek felhasználási területüket tekintve a 71/307/EEC direktíva hatálya alá esnek
Egyéb anyagok: a fentiekbe nem sorolható minden más egyéb anyagok (pl.: műbőr, műanyag)
Példa a vásárlói tájékoztató (piktogram) értelmezésére
Felsőrész anyaga: bőr Felsőrész anyaga: textil
Bélés anyaga: textil Bélés anyaga: textil
Járótalp anyaga: egyéb anyag Járótalp anyaga: egyéb anyag

2. Tisztítási, ápolási tanácsok

A tisztítás és rendszeres ápolás a lábbelik rendeltetésszerű használatának részét képezik, ezért szeretnénk néhány praktikus tanáccsal ezt elősegíteni.

Felsőrész

Nubuk, illetve velurbőr: a szennyeződést kefével távolítsuk el. A kifényesedett felületeket velúrkefével lehet felújítani, emellett speciális tisztító és színfelújító szerek is rendelkezésre állnak üzletünkben.

Lakkbőr: finom, puhaszőrű kefével, vagy neves ruhával távolítsuk el a szennyeződéseket, cipőkrémet ne használjon.
Egyéb bőr: puha ruhával, puhaszőrű kefével, szükség esetén sárkefével tisztítsuk le a szennyeződéseket. A tiszta felületre a bőrrel azonos szín, vagy szintelen cipőkrémet kenjünk fel vékonyan. Néhány perc elteltével fényesítsük ki a felületet.
Műbőr: a szennyeződéseket vízzel – mosószer és szappan nélkül – mossuk le. Száradás után puha ruhával töröljük át a felületet. Cipőkrémet ne használjon.
Textil: puhaszőrű kefével távolítsuk el a szennyeződést a cipő felületéről. Az erősebb szennyeződéseket semleges mosószeres szivaccsal távolítsa el. A textilcipőt tilos mosógéppel mosni! Impregnáló anyagokkal víz és szennyeződés taszító képessége növelhető.
Sportcipők: melyek általában kombinált felsőrésszel készülnek (pl.: szintetikus textil, műbőr) felületéről a szennyeződéseket távolítsa el vizes szivaccsal. A mosógépes tisztítás tilos, mivel maradandó károsodást okozhat, egyben ajótállás megszünését is maga után vonja!

Talp

Bőr: sárkefével a szennyeződések eltávolíthatók.
Műtalp: vizes lemosással tisztítható.

Bélés

Előfordul, főleg nyári modelleknél, hogy a lábbelit nem bélelik, illetve egyes bélések esetében, hogy az ilyen termék a zoknin, vagy harisnyán elszineződést okozhatnak. Ez a probléma nagyban csökkenthető a lábbeli rendszeres váltogatásával, illetve pihentetésével, mely a hsználat során fokozatosan meg is szűnhet. Javasoljuk a bélés színéhez megfelelő színű harisnya, illetve zokni használatát.
FIGYELEM! A természetes bőr felsőrésszel és varrott alsórész-összeerősítésű gyártási technológiával készült lábbeli vízállóságot nem biztosít.

3. A lábbeli használhatósága, rendeltetése (vagyis mikor mit viseljünk)

Ön valószínűleg leggyakrabban az úgynevezett általános használatú utcai lábbeliket viseli, melyket az alábbiak szerint csoportosítottunk:
Tavaszi-őszi lábbelik: olyan lábbelik, amelyek a téli időjárási feltételek kivételéve főként a tavaszi és az őszi időszakban redszeres tartós viseletre alkalmasak.
Téli lábbelik: olyan lábbelik, amelyek anyagösszetételük és szerekezetük alapján a téli időszakban rendszeres és tartós viseletre alkalmasak.
Nyári lábbelik: olyan lábbelik, amelyek anyagösszetételük és szerekezetük alapján a nyári időszakban rendszeres és tartós viseletre alkalmasak.
További típusok:
Alkalmi lábbelik: olyan lábbelik, amelyek viselete alkalmanként, rövid időre korlátozódik, és amelyek főleg divat és tetszetőségi követelményeket elégítenek ki. Kíméletes használatot igényelnek, mert felhasznált anyagaik különösen finomak, speciálisak.

Fontos: ide soroljuk a bőrtalpú cipőket is, melyek nem vízállóak.
Vászon lábbelik: olyan lábbelik, amelyek viselése nyáron és kizárólag száraz időjárás esetén ajánlott. Ezen cipők nem vízállóak.
Szabadidő és sportos lábbelik: olyan anyag-összetétetű és felsőrész kialakítású lábbelik, melyek az aktív testmozgásra, illetve rövid ideig tartó aktív sportolásra alkalmasak, illetve az adott mozgás követelményeinek alkalmi jelleggel felelnek meg. A sportcipők egy-egy adott sporták elvárásainak figyelembevételével kialakított modellek, amelyek kizárólag az adott célnak megfelelően és helyen használhatóak rendeltetésszerűen (pl.: jogging, tenisz, aerobik, terem, stb.). Ezen lábbelik rendszeres , egész napos használatát és különösen utcai viseletét nem javasoljuk!
Papucsok, házi cipők: olyan lábbelik, melyek kizárólag alkalmi jelleggel és csak otthoni (lakás) viseletre alkalmasak.

4. Viselési tanácsok

 1. Vásárláskor mind a bal-, mind a jobblábas cipőt próbáljuk fel. A szűk, vagy a bő lábbeli nem csak kényelmetlen, hanem idő előtt formáját veszítheti.
 2. A lábbelit, ha fűzős teljesen kifűzött állapotban, ha csatos teljesen kicsatoltan, ha zipzáras tökéletesen lehúzott zipzárral, cipőkanál segítségével vegyük fel, és ugyanilyen módon vegyük le. A viselés során a lábbelit megfelelően rögzítsük (pl.: fűzzük be, húzzuk fel a zárat, stb.). A fentiek be nem tartása esetén a cipő károsodhat, az ebből eredő hibákért nem vállalunk felelősséget.
 3. Az időjárásnak megfelelő lábbelit viseljünk, nem csak a magunk, hanem a cipő érdekében is.
 4. Használat után gondosan sámfázzuk ki, vagy papírral tömjük ki a fejrészt, a talpbetétet – amennyiben van – vegyük ki.
 5. Ha a lábbelije átnedvesedett, tartsa be az előbbi tanácsot. A szárítást mindig szobahőmérsékleten és kíméletesen végezzük. Ne tegye a cipőjét fűtőtest vagy sugárzó hőforrás közelébe, mert az maradandó károsodást okozhat.
 6. A lakk vagy zártfejű-, műbőr felsőrészű csizma, illetve cipő elsősorban utcai viselet, de lehetőleg ne viseljük egész nap. Egésznapos hordása egészségügyi okokból sem ajánlatos. Ha van rá lehetőségünk (munkahely, otthon, stb.) cseréljük át.
 7.  A bőrtalp hajlamos az átnedvesedésre. A neves talpú cipő huzamosabb viselete egészségtelen. Újbóli hsználat előtt győződjön meg a talp megszáradásáról. Az átnedvesedett lábbelit soha ne helyezzük műanyag padlóra. Ajánlatos a cipőket farácson szárítani.
 8.  A lábbeli húzószárát ne erőltessük, inkább parafinnal, vagy gyertyadarabbal kenjük meg, hogy könnyebben működjön.
 9. Ha a lábbelin kisebb hiba keletkezett, azonnal javíttassuk meg, megakadályozva ezzel is a további romlást.
 10. A lábbelit óvjuk az éles, hegyes tárgyaktól, az ütközés, karcolás, súrlódás maradandó nyomot hagyhat a felületen.
 11. Ne várjuk meg, amíg a lábbeli sarka, talpa teljesen lekopik, javításáról idejekorán gondoskodni kell!
 12. Lábizzadás ellen garanciát nem vállalunk!